102 Havre (215)


Jag avslutar cykelrundan med en bild på havre.

Av havregryn kan man koka gröt, och det är gott - hela tallriken - speciellt om man toppar med äppelmos.

5 kommentarer:

  1. Vilken lösning! nästan tur för dig att den saknade visare ...eller??
    ;-))

    SvaraRadera
  2. Detta hamnade på fel inlägg för jag öppnade flera kommentarsrutor samtidigt...ja ja så kan det gå, men du förstår nog att det skulle vara vid klockan den här kommentaren!

    jo just i morgon ska jag laga palt och kroppkakor därför att grannen (en av våra två grannar i denna lilla by!) ska hjälpa oss att lyfta en jättestor lada. det är den äldsta byggnaden i hela lilla byn så det är viktigt att bevara den...och då är han ju minst sagt kanske mera paltexpert än jag då som bott såååååå länge söderut
    ;-))
    jag ska mäta noga och så återkommer jag med recept ---- om han tycker det smakar gott!

    SvaraRadera
  3. Gillar din bild på havre, men havregrynsgröt gillar jag inte. :)

    SvaraRadera
  4. Havren är fin ... onödigt att göra gröt på den ;) Speciellt när det finns mannagryn ;)

    SvaraRadera
  5. Jo havregrynsgröt äter jag litet då och då.

    Palten blev godkänd ;-)

    Här är receptet
    1 kg potatis skalas och rives fint. Inte på den grövsta delen av rivjärnet utan på "mellanläget" eller hur jag nu ska förklara.
    När du river potatisen kan du lägga det i en sil så att det får rinna av litet vätska.

    3 dl kornmjöl
    6-7 dl vetemjöl
    2 tsk salt
    ca 200 g rimmat fläsk som du skär i tärningar

    Osäkerheten om mjölmängden beror på att det skiljer på kvalitén hos potatisen och hur mycket vätska som är kvar. Men det ska bli en hyfsad fast deg.

    Du blandar potatis, mjöl och salt och formar bollar av smeten.
    Doppa händerna i kallt vatten så går det lättare. Gör en fördjupning i varje boll och lägg i 1 msk fläsktärningar i varje, vik över degen och platta till bollen. Lägg ner paltarna i kokande saltat vatten, och låt dem sjuda i ca 1 timme.

    Serveras med lingonsylt och så något som vi alltid har till. Brun sirap som röres samman med smör till en "gegga"....jättegott som Mat-Tina säger.
    Lycka till!

    SvaraRadera

Tack för att Du tar dig tid och skriver en kommentar!